InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Ponedeljak, 22.10.2018 || Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Odabrani najbolji barmeni na Schweppes Mixology takmičenju  |  Carlsberg investira u Kronenbourg pivaru  |  Radissonovi planovi za rast  |  Belgrade Food Show početkom novembra  |  Početkom oktobra Beogradska nedelja restorana  |  TripAdvisor biće društvena mreža za ljubitelje putovanja  |  Karisma Hotels & Resorts od novembra upravlja Irotama Resortom  |  Na prodaju vranjski Navip sa nepokretnostima i opremom  |  Prvi "Festival srpske trpeze”  |  I u ovoj godini Plantaže nastavljaju sa priznanjima  |  Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina  |  Metro prodaje Real hipermarkete, fokusira se na veleprodaju  |  Nastavlja se BarcaffèBarista Tour  |  „Trezno i oprezno- izaberi odgovorno“ povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva  |  Zapažena prezentacija Zlatibora u Celju  |  Indijske investicije u hotelijerstvo Vrnjačke Banje i prestonice  |  Otvoren konkurs za sedmu generaciju Mladih lidera  |  Dejan Pejčinović novi COO Mona Hotel Management-a  |  Moguće da će cene piva rasti sledeće godine  |   ||
   

ZANIMLJIVOST: Danski krompiri skupi poput kavijara

16.05.2018
Tartufi i kavijar poznati su kulinarski specijaliteti, čija cena po gramu dostiže astronomske vrednosti, ali u Danskoj takvu cenu ima posebna sorta - krompira.
 

Prvi ovosezonski krompiri uzgojeni na turističkom ostrvu Samsu nude se po ceni od 155 dolara po kilogramu, javila je lokalna turistička zajednica.

U opisu stoji da se zlatno-žute krtole iz zemlje iskopavaju ručno i vrlo pažljivo, a stručnjaci kažu da ova vrsta krompira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osetiti specifična kombinacija faktora, koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer doprinose jedinstvenosti sorte.

Francuska reč "terroir" preuzeta je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.

Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se takmiče u tome ko će prvi 'ubrati' zreli krompir, što zahteva posebnu veštinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovog povrća.
 
Izvor: Hina

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top