InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Petak, 17.08.2018 || Sve brojniji imućniji gosti   |  Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Kompanija Miele ostvarila rast prometa  |  Heineken organizovao besplatan prevoz tokom Beer Festa  |  Belgijski novinari u poseti našoj zemlji  |  Zabeležen rast potrošnje hrane i pića  |  Meksički kuvari napravili najduži hot-dog na svetu  |  Nemačka proizvela više sladoleda od Italije  |  Apatinska Upravi saobraćajne policije donirala alkometre   |  Nadmetanje ćevabdžinica za učešće na manifestaciji "Smederevska jesen 2018"  |  Crna Gora sve privlačnija turistička destinacija  |  Poreska inspekcija zatvorila 10 beogradskih lokala u centru grada  |  KFC stiže i kod komšija  |  Kragujevac dobija Vinski Hab  |  Danas počinje 16. Beer fest  |  Apatinska reciklažom čuva planine  |  Nišvil oborio sve rekorde, više od 200 hiljada posetilaca  |  Proizvodnja i prodaja leda sve unosniji posao  |  Odloženo renoviranje Bristola  |  U Sarajevu sve više gostiju  |   ||
   

ZANIMLJIVOST: Danski krompiri skupi poput kavijara

16.05.2018
Tartufi i kavijar poznati su kulinarski specijaliteti, čija cena po gramu dostiže astronomske vrednosti, ali u Danskoj takvu cenu ima posebna sorta - krompira.
 

Prvi ovosezonski krompiri uzgojeni na turističkom ostrvu Samsu nude se po ceni od 155 dolara po kilogramu, javila je lokalna turistička zajednica.

U opisu stoji da se zlatno-žute krtole iz zemlje iskopavaju ručno i vrlo pažljivo, a stručnjaci kažu da ova vrsta krompira ima prepoznatljiv "terroir", što znači da se pri konzumiranju može osetiti specifična kombinacija faktora, koji se odnose na geografske i klimatske parametre, važne jer doprinose jedinstvenosti sorte.

Francuska reč "terroir" preuzeta je iz vinogradarsko-vinarske terminologije.

Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se takmiče u tome ko će prvi 'ubrati' zreli krompir, što zahteva posebnu veštinu i strpljivost jer treba precizno odrediti trenutak iskopavanja ovog povrća.
 
Izvor: Hina

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top