InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Ponedeljak, 16.07.2018 || Postavljanje kamena temeljca Merkur Palace objekta  |  Matijević ostao bez Slavije Lux  |  Visit Macedonia - nova aplikacija za turiste  |  Rezultati za PepsiCo bolji od očekivanih  |  Trenutno dovoljni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu  |  Crno pivo specijalno pred sastanak Trampa i Putina  |  SEPEN započeo izradu studije o ambalažnom otpadu   |  Tikveš vino Kratošija među top 100 na britanskom tržištu  |  Hampton by Hilton otvara 15 hotela širom sveta  |  Kakva će biti posećenost ove godine  |  Huawei spreman da pomogne u razvoju "smart" turizma kod nas  |  Novičok pivo se pojavilo u Minsku  |  Lav ponovo nagradio „Majstore piva i pene“  |  Zlatibor - najposećenija destinacija Srbije  |  Uspešno predstavljanje Beograda u Bratislavi  |  Carlsberg otvara novu pivaru  |  Heineken obezbedio siguran i besplatan prevoz sa Exita  |  Kalorijske vrednosti u restoranskim menijima   |  Zagreb uskoro dobija četiri premijum hotela u centru  |  Najviše se pije pivo iz Srbije  |   ||
   

Svet: Inovacije u duvanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duvana

03.07.2018
Svetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korišćenju nauke kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duvanskoj industriji gde je imperativ smanjenje štetnosti duvana po zdravlje.
 


Ono što se smisli na jugu Engleske u Sauthemptonu u laboratoriji kompanije BAT delo je 300 vrhunskih naučnika, među kojima ima i onih poreklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duvanska industrija prati savremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duvana.

Mi smo investirali više od 2,5 mlrd USD u proteklih pet-šest godina kako bismo transfromisali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svetu prisutni proizvodi nove greneracije. Nastavljamo i dalje sa našim radom u tom pravcu, jer želimo da ponudimo veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda, kaže Sajmon Kleverli iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovde u naučno-istraživačkom centru u Sauthemptonu, gde se radi istraživanje u skladu sa naučnom konvencijom Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duvana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih ekperata.
 
 
Ipak, pitanje je koliko godina je potrebno da prođe da bi se za proizvode nove generacije u duvanskoj industriji zaista i dokazlo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.
 
To je pitanje o kome se dosta debatuje. Ukoliko pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo da postignemo, jeste da ne čekamo toliko jer je u interesu svih da ta informacija bude što brže proverena. Zbog toga imamo višedisciplinari pristup istraživanju naših proizvoda, reč je o dubinskom istraživanju na tri nivoa i verujem da bismo za pet godina mogli da imamo dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku, objašnjava rukodovilac tima za procenu smanjenja rizika u BAT-u Džejmson Murfi.

U poslednje tri godine naučnici iz Sauthamptona objavili su više od 109 naučnih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, nauka pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora da bude na prvom mestu.
 
 
Izvor: RTS

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top