InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Utorak, 23.10.2018 || Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Odabrani najbolji barmeni na Schweppes Mixology takmičenju  |  Carlsberg investira u Kronenbourg pivaru  |  Radissonovi planovi za rast  |  Belgrade Food Show početkom novembra  |  Početkom oktobra Beogradska nedelja restorana  |  TripAdvisor biće društvena mreža za ljubitelje putovanja  |  Karisma Hotels & Resorts od novembra upravlja Irotama Resortom  |  Na prodaju vranjski Navip sa nepokretnostima i opremom  |  Prvi "Festival srpske trpeze”  |  I u ovoj godini Plantaže nastavljaju sa priznanjima  |  Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina  |  Metro prodaje Real hipermarkete, fokusira se na veleprodaju  |  Nastavlja se BarcaffèBarista Tour  |  „Trezno i oprezno- izaberi odgovorno“ povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva  |  Zapažena prezentacija Zlatibora u Celju  |  Indijske investicije u hotelijerstvo Vrnjačke Banje i prestonice  |  Otvoren konkurs za sedmu generaciju Mladih lidera  |  Dejan Pejčinović novi COO Mona Hotel Management-a  |  Moguće da će cene piva rasti sledeće godine  |   ||
   

Srbija: Sagrađena nova vinarija Vršačkih vinograda

10.08.2018
Vršački vinogradi, koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 miliona evra. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, dosad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije, prenosi eKapija pisanje Večernjih Novosti.
 

Kapitalni objekat sagrađen je za godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije sa više od 7,5 miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada, kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u Vinogradima.

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

Najvažnije je što ta linija omogućava da tokom punjenja u flašu uđe vrlo nizak sadržaj rastvorljivog kiseonika. To doprinosi pravilnoj evoluciji vina i očuvanju aromatskih materija, ističe Ivkov.

Kako kaže, ispod vinarije se nalazi podrum u kom Vinogradi planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog banatskog rizlinga, jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

Vinogradi su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kako kažu za Novosti, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju, a šta će sa njim biti, još se ne zna.

Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu, dodaje Ivkov.

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top