InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Četvrtak, 20.09.2018 || Kontroling u hotelijerstvu - savladajte najnoviju verziju USALI standarda  |  Početkom oktobra Beogradska nedelja restorana  |  TripAdvisor biće društvena mreža za ljubitelje putovanja  |  Karisma Hotels & Resorts od novembra upravlja Irotama Resortom  |  Na prodaju vranjski Navip sa nepokretnostima i opremom  |  Prvi "Festival srpske trpeze”  |  I u ovoj godini Plantaže nastavljaju sa priznanjima  |  Otkrivena pivara stara 13 hiljada godina  |  Metro prodaje Real hipermarkete, fokusira se na veleprodaju  |  Nastavlja se BarcaffèBarista Tour  |  „Trezno i oprezno- izaberi odgovorno“ povodom Svetskog dana odgovorne konzumacije piva  |  Zapažena prezentacija Zlatibora u Celju  |  Indijske investicije u hotelijerstvo Vrnjačke Banje i prestonice  |  Otvoren konkurs za sedmu generaciju Mladih lidera  |  Dejan Pejčinović novi COO Mona Hotel Management-a  |  Moguće da će cene piva rasti sledeće godine  |  Presude zbog lažnih recenzija na Trip Advisor-u  |  Palićko odmaralište Palvil na prodaju  |  Najnoviji trendovi u turizmu na Best Stay događaju  |  Veliki sajam vina i alkoholnih proizvoda u Falkensteiner hotelu  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

14.05.2018
Četiri studenta prestižnog američkog MIT univerziteta, koji su pre izvesnog vremena razvili robota koji šutira fudbaslku loptu, udružili su se sa šefom - nosiocem Mišelinove zvezdice kako bi otvorili restoran sa kuhinjom u kojoj veći deo posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatizovanih vokova za pripremanja hrane. Gost treba da odabere jedno od jela sa menija preko kioska sa touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem vokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizovani vokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake porudžbine.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, vokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuvanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, seckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlena koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako sa potencijalom da u pojednim sferama zamene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost da u potpunosti preuzmu procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni šef Daniel Boulud, nosilac Mišelinove zvezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski šou definitivno deo sveukupnog iskustva prilikom posete restoranu.
 
Izvor i foto: engadget.com

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top