InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Ponedeljak, 16.07.2018 || Postavljanje kamena temeljca Merkur Palace objekta  |  Matijević ostao bez Slavije Lux  |  Visit Macedonia - nova aplikacija za turiste  |  Rezultati za PepsiCo bolji od očekivanih  |  Trenutno dovoljni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu  |  Crno pivo specijalno pred sastanak Trampa i Putina  |  SEPEN započeo izradu studije o ambalažnom otpadu   |  Tikveš vino Kratošija među top 100 na britanskom tržištu  |  Hampton by Hilton otvara 15 hotela širom sveta  |  Kakva će biti posećenost ove godine  |  Huawei spreman da pomogne u razvoju "smart" turizma kod nas  |  Novičok pivo se pojavilo u Minsku  |  Lav ponovo nagradio „Majstore piva i pene“  |  Zlatibor - najposećenija destinacija Srbije  |  Uspešno predstavljanje Beograda u Bratislavi  |  Carlsberg otvara novu pivaru  |  Heineken obezbedio siguran i besplatan prevoz sa Exita  |  Kalorijske vrednosti u restoranskim menijima   |  Zagreb uskoro dobija četiri premijum hotela u centru  |  Najviše se pije pivo iz Srbije  |   ||
   

SAD: U kuhinji restorana Spyce rade - roboti

14.05.2018
Četiri studenta prestižnog američkog MIT univerziteta, koji su pre izvesnog vremena razvili robota koji šutira fudbaslku loptu, udružili su se sa šefom - nosiocem Mišelinove zvezdice kako bi otvorili restoran sa kuhinjom u kojoj veći deo posla obavljaju - roboti.
 
 
Spyce restoran zdrave brze hrane u Bostonu ima kuhinju sa sedam automatizovanih vokova za pripremanja hrane. Gost treba da odabere jedno od jela sa menija preko kioska sa touchscreenom, a zatim se svi sastojci - zeleniš, mahunarke, žitarice i ostale namirnice - automatski šalju u mašinski sistem vokova koja ih sortira i priprema.
 
Robotizovani vokovi koriste magnetnu indukciju za pripremu hrane i automatski se peru nakon svake porudžbine.
 
Koliko god to zvučalo zanimljivo i futuristički, vokovi ipak nisu predviđeni za proces pripreme namirnica za kuvanje, kao ni za reprezentativno serviranje. Stoga su u restoranu ipak zaposleni i radnici koji namirnice peru, seckaju i pripremaju za termičku obradu, kao i dva zaposlena koji pripremljenu hranu serviraju.
 
Studenti su poručili da roboti, iako sa potencijalom da u pojednim sferama zamene ljudsku snagu u budućnosti, ipak ne mogu i nemaju sposobnost da u potpunosti preuzmu procese, pa da samim tim nema ni bojazni da će zaposleni u restoranima postati suvišni.
 
Čuveni šef Daniel Boulud, nosilac Mišelinove zvezdice, kulinarski je direktor restorana Spyce. Kuhinja je otvorenog tipa, tako da je robotski šou definitivno deo sveukupnog iskustva prilikom posete restoranu.
 
Izvor i foto: engadget.com

Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top