InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Petak, 25.05.2018 || Trofej za najbolje autohtono crveno vino osvojio Vranac Premier   |  Superiornost u marketingu i digitalizacija u fokusu konferencije Marketing Summit  |  Tikveš Barovo crveno iz 2015. dobilo Platinum na Decanteru  |  Nagrada za Paviljon Knjaz Miloš u parku Bukovičke Banje  |  Promocija knjige “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”  |  Porast cena u hotelima i kampovima na obali  |  Hilton i Country Garden objavili strateško partnerstvo  |  Predsednica Vlade Srbije obišla Zaječarsku pivaru   |  Julius Meinl u borbi za bolji dan za nezbrinutu decu  |  VodaVoda uz košarkaške zvezde  |  Tehnomanija novi partner Super Kartice  |  Osnovana Hrvatska udruga turizma  |  Otvorene prijave za Delta Biznis Inkubator  |  Prvi Belgrade Bar Show   |  Dijamantu titula "Apsolutni lider kvaliteta"  |  Philip Morris pokreće konkurs za poboljšanje uslova rada u naučnim ustanovama  |  Blackstone prodaje udeo u Hiltonu  |  "Meso iz epruvete" do 2020. za 10 dolara po kilogramu  |  Ostvareni impresivni turistički rezultati   |  Turistička ponuda Srbije, Makedonije i Crne Gore jača zajedno  |   ||
   

Svet: Vanila skuplja od srebra

11.05.2018
Cena vanile je u poslednje dve godine dostigla rekordne vrednosti, a ovaj popularni začin trenutno je skuplji od srebra.
 
 
Kilogram vanile košta 600 američkih dolara, što je više nego što košta kilogram srebra, piše BBC. Zbog ovog porasta cena proizvođači sladoleda širom sveta prisiljeni su da prekinu proizvodnju sladoleda od vanile.

Više od 75odsto vanile uzgaja se na Madagaskaru, a razlog rasta cena je ciklon koji je prošle godine uništio mnoge plantaže.

Bez obzira na nadu da će cene prestati da rastu, one su i dalje veoma visoke, jer je potražnja velika, rekao je analitičar tržišta Džulijan Gejl.

Osim toga, vanilu je teško uzgajati. Osim u sladoledu, vanila je bitan sastojak raznih poslastica, alkoholnih pića, kozmetike i parfema.

Cena praha od vanile je tri puta veća. Prah nastaje mlevenjem mahuna koje su prethodno korišćene za dobijanje ekstrakta, a kupuju ga proizvođači hrane.
 
Izvor: eKapija


Nazad
 

 
 
facebook 
 
back to top